* Přihlásit se   * Registrovat


Poslední návštěva:
Právě je 28.3.2024 16:52
Vyhledat témata bez odpovědí
Zobrazit aktivní témata




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Recenze: Nové ICQ 7 a sociální sítě
PříspěvekNapsal: 23.1.2010 22:22 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 20.12.2008 20:54
Příspěvky: 6
Nové ICQ 7 a sociální sítě

Datum vydání: 17. 1. 2010
Licence: Adware
Homepage: http://www.icq.com
Download: http://download.icq.com/download/icq/


Před několika dny se objevila nová verze u nás velmi oblíbeného oficiálního ICQ klienta s podporou nejpoužívanějších sociálních sítí. Tento krok se dal již nějakou dobu předpokládat. Období obyčejných kecálků, jak jsme je znali, je za zenitem a poskytovatelé služeb přicházejí o uživatele, kteří si často vystačí třeba jen s Facebook Chatem. Společnost AOL, vlastník ICQ, není jediná, kdo si to uvědomuje. Spousta alternativních klientů již nějakou dobu umožňuje komunikaci se sociálními sítěmi pomocí pluginů a ani komerční konkurence nespí. V blízké době se můžeme těšit například na Windows Live Messenger v chystaném balíčku Windows Live Wave 4, který bude sociální sítě též podporovat. Pojďme se podívat blíž na nové ICQ 7.

Instalace
Instalace ICQ 7 je běžná instalace, jak ji známe z předchozích verzí programu. Je tedy dobré pamatovat na úpravu výchozího nastavení instalace, abychom si zbytečně nezatěžovali operační systém ICQ Toolbarem a nastavením ICQ.com jako domovské stránky ve webovém prohlížeči. Subjektivně je instalace rychlejší než ve verzích ICQ 6.0 a ICQ 6.5.

Vzhled a funkce
Pokud vlastníte operační systém Windows 7, tak vás jistě napadne otázka, jestli je ICQ 7 schopné plně využít potenciál prostředí Aero. Tady bohužel vývojáři zaspali. Nedočkáte se průhledné dekorace oken ani náhledů komunikačních oken v hlavním panelu, takže do tohoto systému ICQ 7 graficky moc nezapadne. Hardwarová náročnost je přibližně stejná jako u ICQ 6.x. V minimalizovaném neaktivním stavu využívá program do 20 MB RAM paměti. Při otevřeném komunikačním okně se třemi kontakty a otevřeným seznamem kontaktů si vezme okolo 50 MB RAM (testováno na Windows 7 Ultimate CZ 32-bit, 3GB RAM). Vaše hodnoty samozřejmě mohou být rozdílné v závislosti na použitém systému, velikosti a využití paměti RAM atd.

Po spuštění vás jistě mile překvapí svižnější prostředí programu, který na první pohled pozměnil svůj vzhled. Základní barva programu je tradičně zelená, ale pokud zelená není váš šálek kávy, můžete ji kdykoli změnit na vámi zvolený odstín pouhým kliknutím na tlačítko vedle nabídky. Touto funkcí se nové ICQ značně odlišuje od minulých verzí, kde bylo potřeba nahradit celý skin programu. Volba barvy se samozřejmě aplikuje také na komunikační okno.
Příloha:
clist.png
clist.png [ 42.63 KiB | Zobrazeno 17143 krát ]


Na původním umístění v seznamu kontaktů stále nalezneme avatar, výběr stavu a stavovou zprávu, která je nově propojená s vlastní ICQ sociální sítí a může být odeslána i do dalších sociálních sítí. Novinkou je zrušení Xstatusů, které známe ze starších verzí a alternativních klientů, a verze Xstatusu se stavovou zprávou, kterou známe z ICQ 6.x. Tento počin mi připomíná vývoj před několika lety, kdy alternativní klienti začali správně zobrazovat Xstatusy z verzí 5.x, tak ICQ Xstatusy zrušilo a nastoupila řada ICQ 6, která využila pouze několik obrázků s doplněnou stavovou zprávou. Od té doby ale stále alternativní klienti nezareagovali a mnoho z nich využívá starý model, který tu byl před pěti lety. Podle mého názoru není dobrý nápad udržovat tento starý model, kdy se velké části kontaktů některé stavy nezobrazí a uživatel o tom nemusí vědět. Bude velice zajímavé sledovat reakce lidí na (ne)kompatibilitu ICQ 6.x a ICQ 7.

V seznamu kontaktů je také další novinka v podobě čtyř záložek. Pod první nalezneme klasický seznam kontaktů jak ho známe, označený jako Interakce s uživateli. V další záložce Kanály přátel přejdete do sociální části ICQ, kde se zobrazují stavy a počiny vašich kontaktů, které můžete komentovat, nebo označit jako Líbí se mi. Dobré je asi zmínit, které sociální sítě ICQ podporuje. Jsou to Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, Delicious a Digg. Pokud jste čekali podporu chatu přes sítě, které to umožňují, jakou alternativních klientů, musím vás zklamat. ICQ 7 podporuje jen stavové zprávy, komentáře a (u některých sítí) Líbí se mi.

Následující záložka, nazvaná Moje příchozí, zobrazuje reakce na události v sociálních sítích, které jste již komentovali nebo které vás zajímají.

Poslední záložka je velmi oblíbená funkce ICQ - zasílání SMS zpráv do českých i zahraničních mobilních sítí. Na funkci se nic nezměnilo, jen je k ní teď rychlejší přístup.

Zbytek seznamu kontaktů nezaznamenal výraznější změny. V celém ICQ stále zůstává kostrbaté nevyhlazené písmo a reklama na spodní části seznamu. Čitelnost písma by zlepšila možnost změnit velikost písma nebo nejlépe podpora vyhlazování. Určitě by také potěšila možnost skrytí avataru se stavem.

Komunikační okno také zaznamenalo některé změny, které podle mě vedou k lepší přehlednosti a použitelnosti programu. Zajisté si všimnete odbarvených ikonek, jednoduchého tlačítka na skrývání avatarů a přehlednějšího skinu u konverzace. Program již nepůsobí jako barevný kýč, ale jako použitelný nástroj. Mimo klasických tlačítek, které ovládají již zažité funkce programu (SMS, IM zprávy, výběr smajlíků, audiovizuální konverzace), tu najdeme také tlačítko na kontrolu pravopisu, výkladový slovník a snadné sdílení obrázků.
Příloha:
mw.png
mw.png [ 52.44 KiB | Zobrazeno 17448 krát ]


V nastavení ICQ se mnoho věcí nezměnilo. Příjemně překvapí rozložení prvků nastavení a rozšířené možnosti oznámení.

Zarážející je poté fakt, že některé části česky lokalizovaného ICQ nekorespondují s většinou označení nastavení. Například Nabídka v okně konverzace se píše s velkým písmenem, naproti tomu nabídka v seznamu kontaktů je psaná s malým počátečním písmenem. Stejně tak výběr stavů. Všechny stavy kromě připojen/online jsou velkým písmenem, ale online ne. Nicméně to jsou jen malé detaily.

Souhrn
Řekl bych, že novou verzi ICQ 7 můžeme hodnotit kladně. Dle mého názoru se jedná o jednu z nejlepších verzí ICQ za posledních 6 let. Je znát jistá známka vývoje, inovace, přizpůsobení se novým trendům a dynamika programu. Zároveň je nutné říci, že se jedná o nerazantní krok, jak pozdržet odliv uživatelů ke konkurenčním programům a sociálním sítím. Uživatelům alternativních multiprotokolových klientů nejspíš nenabídne nic nového, kvůli čemu by na ICQ 7 měli přejít, ale pokud si chcete s přáteli psát, volat, pořádat videohovory, sdílet obrázky, hrát online hry a jste na některé z podporovaných sociálních sítí, tak se vám vyplatí vaše ICQ aktualizovat.

Edit: Některé s problémů první verze byly vyřešeny pomocí automatické aktualizace programu např. malá písmena v nabídce

Autor se zabývá problematikou instant messegingu se zaměřením na používané programy a protokoly.
Korektura: Xeelee


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu E-mail  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Nové ICQ 7 a sociální sítě
PříspěvekNapsal: 24.1.2010 20:50 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 11.5.2007 20:55
Příspěvky: 380
Jen bych k souhrnu ještě doplnil, že ICQ 7 umí skoro všechno, ale zdá se, že nic pořádně.
Vystihnout bych měl audio/video hovory. Bohužel, po několika pokusech jsem ohodnotil kvalitu jako podprůměrnou. Hovory často padaly, video se sekalo a kvalita zvuku nebyla nikterak oslňující. Nároky samotného programu na RAM pak vystělily do výšin. Takový Skype či MSN je o třídu nebo dvě výše.

Je to docela zajímavá, i když dost zaujatá recenze. Na jinou zajímavou recenzi jsem zatím nenarazil. Pokud o nějaké víte, tak sem můžete hodit odkaz.

_________________
Obrázek Jabber: xeelee@jabbim.cz (nejedná se o e-mail), ICQ: nepoužívám
Obrázek Spoluzakladatel portálů qipim.cz a qutIM.cz.
Obrázek Člen České pirátské strany [Facebook]


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu E-mail  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Recenze: Nové ICQ 7 a sociální sítě
PříspěvekNapsal: 26.3.2010 2:51 
Offline
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 11.5.2007 20:55
Příspěvky: 380
Vydáno ICQ 7.1. Mezi hlavní novinku patří podpora Facebook Chatu (tzn. že oficiální ICQ klient podporuje Jabber, viz třeba tato zprávička na Lupě).

_________________
Obrázek Jabber: xeelee@jabbim.cz (nejedná se o e-mail), ICQ: nepoužívám
Obrázek Spoluzakladatel portálů qipim.cz a qutIM.cz.
Obrázek Člen České pirátské strany [Facebook]


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
 Profil Poslat soukromou zprávu E-mail  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Recenze: Nové ICQ 7 a sociální sítě
PříspěvekNapsal: 16.6.2010 19:23 
Ahojte. Nasli ste tam nastavenie automatickeho prihlasenia po spusteni aplikacie do stavu "neviditelny"? Nedali to tam alebo som len ja taky debil a neviem to najst?! Vzdy sa spusti do stavu online. Dik


Ohlásit tento příspěvek
Nahoru
  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 4 ] 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Můžete zakládat nová témata v tomto fóru
Můžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Můžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Doporucuji prohlížec Mozila Firefox
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007, 2008 phpBB Group
phpBB3 template by SE-Tuning
Český překlad – phpBB.cz
RSS RSS Přehled RSS Přehled RSS